Skip to main content

Retkietappi

Matkailutoimintaa 1950-luvulta saakka

Retkietapin matkailutoiminnan juuret juontavat aina 1950 – luvun alkupuolelle asti, jolloin paikallisen maatilan omistajalta aloitettiin kysymään koskenlaskuja Kitkajoella. Koskenlaskun jälkeen matkailijoiden kahvihammasta saattoi kolottaa ja niin pirtissä tarjottiin pullakahvit, jos toisetkin koskenlaskijoille. Yöpyjille tarjottiin majoitusta kotiväen huoneissa ja oma väki majoittuikin milloin aitan, milloin pirtin lattialle.

Toiminta laajeni 1960-luvulla, kun matkailijoiden määrä kasvoi. Retkietapin rantaan rakennettiin pieni kioski ja ensimmäiset mökit rakennettiin. Kitkajoen koskenlaskun suosio kasvoi ja välillä tilan heinät meinasivat jäädä pelloille, kun työmiehet olivat koskilla peltojen sijaan. Erityisesti suosiossa oli Niskakosken laskeminen puuveneellä.

Karhunkierroksen suosio kasvoi 1970-luvulla ja matkailijoiden määrä Juumassa kasvoi. Alajuuman perhe päätti keskittyä matkailutoiminnan kehittämiseen: kioskista tuli rantakahvila ja mökkien rakentaminen jatkui. Kolmesta tasokkaasta kelomökistä ensimmäiset rakennettiin 1980-luvun alkupuolella.

Retkietappi tänään

Uusi vuosikymmen on tuonut uudet tuulet Retki-Etappiin. Yritys on siirtynyt Alajuuman perheeltä Ruka Guiding service Oy:lle keväällä 2021. Tänä päivänä yrityksemme toimintaa pyörittää pääomistaja Jari Tiermas yhdessä perheensä kanssa.

Retkietapin palvelutarjonta laajenee omistajavaihdoksen myötä. Vuosien tauon jälkeen koskenlasku Kitkajoella palaa takaisin yrityksemme palveluihin. Kokenut safarioppaamme Jari on laskenut Kitkajoen kuohuja jo 20 vuotta. Jatkossa tarjoammekin myös opaspalveluita sekä metsästys- ja erikoissafareita.   

Pienen Karhunkierroksen lähtöpisteessä sijaitsevassa tutussa Retkietapin kahvilassamme on kesäisin tarjolla päivittäin kotona leivottua pullaa ja suolaista piirakkaa iloisen palvelun kera. Ja iloisen ulkoilupäivän jälkeen majapaikka löytyy samasta pihapiiristä: tunnelmallisissa kelomökeissämme viihtyy pidempäänkin. Honkapirtti, Kelopirtti ja Piilopirtti ovat varattavissa Lomarenkaan kautta.

Tervetuloa nauttimaan luonnossa liikkumisesta Retkietappiin!