Skip to main content

Suuri Kosken­lasku­seikkailu

Suuri Koskenlaskuseikkailu

Kokoonnumme Retkietapissa, Juumassa, josta Suuri koskenlaskuseikkailu alkaa varusteiden vaihdon jälkeen. Aloitamme seikkailun Niskakosken valloituksella. Niskakoski on II-luokan koski kansainvälisen koskiluokituksen mukaan. Sen jälkeen alkaakin seikkailumme vauhdikkain osuus! Myllykosken (III-IV) alussa on köngäs ja 50 metrin matkalla koski putoaakin 5 metriä, joten pärskeitä riittää!

Myllykosken jälkeen laskemme retken suurimman kosken. Vuorossa on klassikko: Aallokkokoski! Tämä melkein 900 metriä pitkä IV-luokan koski putoaa 21 metriä, joten vauhtia riittää. Melojien tekevät saumatonta yhteistyötä kipparin ohjeiden mukaan ja halkovat Aallokkokoskelle tyypillisiä heinäsuova-aaltoja. Onnistumisen tunne tämän vauhdikkaan kosken jälkeen on upea!

Ohitamme Jyrävän jalkaisin ja siirrymme könkään alle seuraamaan tyhjän lautan matkaa Jyrävän kuohuissa. Rannalta on hyvä seurata, kuinka kova veden voima könkäässä on.

Jyrävältä Suuri koskenlaskuseikkailumme jatkuu kohti Harrisuvantoa. Laskemme useita pitkiä I-II luokan koskia rennolla meiningillä leppoisissa tunnelmissa. Täällä alaosassa Kitkajoki kiemurtelee jyrkkien kallioseinämien välissä ja upeat Oulangan kansallispuiston maisemat rentouttavat ja rauhoittavat mieltä. Välillä annamme Kitkajoen virran viedä lauttaa ja nautimme luonnon rauhasta.

Kolmen kilometrin koskenlaskun jälkeen Harrisuvannossa vuorossa on evästauko. Keitämme perinteiset nokipannukahvit ja paistamme makkarat nuotion äärellä. Evästauon jälkeen jatkamme matkaa vielä kaksi kilometriä Pähkänälle.

Pähkänälle saavuttuamme nousemme patikoiden Pähkänäkalliolle. Halutessa piipahdamme ihastelemassa yhtä Kuusamon kuvatuinta paikkaa Pähkänänkalliota, josta jatkamme matkaa kohti autoa. Patikoitava matka on yhteensä noin kilometrin, mutta sisältää jyrkkää nousua – retkelle osallistuminen vaatii kohtuullista fyysistä kuntoa. Autokuljetus takaisin lähtöpaikalle.     

Tiedustelut ja varaukset

Lähdöt joka päivä klo 15 Juumasta, minimiryhmäkoko 4 henkilöä

Retken kesto 4,5h kuljetuksineen

Hinta 85 € / aikuinen

Ikäraja K18

Koskenlaskun hinta sisältää retkieväät, varusteet (kumisaappaat, sadehousut ja -takki, pelastusliivi, kypärä), kuljetukset takaisin kokoontumispaikkaan, koskenlaskukipparitutkinnon suorittaneen oppaan, kumilautan ja melat, vakuutukset.

Vinkkejä Suurelle koskenlaskuretkelle

  • Tällä retkellä vesi pärskyy sen verran, että vaatteet voivat kastua sadevaatteista huolimatta. Voit ottaa kuivat vaihtovaatteet mukaan lauttaan – suosittelemme tätä etenkin viileällä säällä. Lautoissamme kulkee mukana vedenpitävä kassi/tynnyri vaihtovaatteita varten.
  • Pakkaathan puhelimen ja kameran ehdottomasti vedenpitävään koteloon, mikäli haluat ottaa ne retkelle mukaan. Puhelimet, kamerat ym kosteudelle arat varusteet ovat asiakkaan omalla vastuulla.
  • Varaa seikkailuun mukaan juomapullo. 
  • Huomioithan, että nousu Pähkänänkalliolle Kitkajoen varresta on jyrkkä ja vaatii fyysistä kuntoa. Patikoimme yhteensä noin kilometrin verran jokivarresta autolle.  

Osallistuthan retkillemme vain terveenä!

Keskitymme kesäpalveluihin ja palvelemme vain kesä-syyskuussa, joten meille on tärkeää, että voimme toimia turvallisesti koko kesäkauden ajan. Toivommekin, että huomioit kanssa lomailijat ja henkilökuntamme – osallistu retkiimme vain terveenä. Toimipisteissämme on tarjolla käsidesiä, jotta voit puhdistaa kädet ennen varusteiden vaihtoa saapuessa ja lähtiessä. Suosittelemme kasvomaskien käyttöä  kuljetuksien ajan.

Mikäli oireilet ennen retkeä ja joudut perumaan osallistumisen koronaoireiden vuoksi, siirrämme osallistumisen veloituksetta toiseen kertaan.